Το ελληνικό δενδρολίβανο, άνυδρο και γι αυτό γεμάτο αρώματα από τα ελληνικά βουνά δίνει στις πράσινες ελιές από τις οποίες έχει αφαιρεθεί το κουκούτσι, ένα δυνατό άρωμα που θυμίζει βουνίσια αύρα. Πολύ αρωματικές, αποτελούν από μόνες τους ένα gourmet έδεσμα, ή συνοδεύουν κάθε ποτό ή φαγητό.
Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary. Το δενδρολίβανο λόγω των πικρών ουσιών που περιέχει, διεγείρει τη λειτουργία της πέψης και ενδείκνυται σε περιπτώσεις ατονίας, υπερκόπωσης, εξάντλησης.
Ιδανικό συνοδευτικό για ένα κόκκινο κρασί με μακρά παραμονή σε βαρέλι και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ταιριάζει απόλυτα και με ένα Σαντορινιό ασύρτικο, που η ηφαιστειογενής προέλευση του αγκαλιάζει την έκρηξη του δεντρολίβανου.
|